Ticaret Bakanlığı Hakkında
Ticaret Bakanlığı tarihçesi, Osmanlı İmparatorluğu dönemi ekonomi politikalarına dayanır. Osmanlı İmparatorluğu ile başlayan ekonomik politikalar, Cumhuriyet ile birlikte iktisadi devletçilik yoluyla ilerletilip devam etmiştir.
Mülga Ekonomi Bakanlığı ile mülga Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 10 Temmuz 2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birleştirilerek Ticaret Bakanlığı kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığının temel misyonu, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal refaha katkı sağlamak amacıyla ihracatçıların ve girişimcilerin desteklenerek rekabet gücünü ve uluslararası ekonomik ve ticari işbirliğini artıırmaktır. Bunun yanı sıra “üretici ve tüketiciyi koruyacak etkin, hızlı ve insan odaklı ticaret ve gümrük politikaları oluşturarak yenilikçi ve katılımcı bir yaklaşımla gerçekleştirmek, uygulamak ve koordine etmek” de yine bakanlığın misyonunu tamamlamaktadır. Ticaret Bakanlığı faaliyetleri, hizmetleri ile ilgili daha fazla fikir edinmek isterseniz sayfamızda bakanlıkla ilgili yazılmış yorumları inceleyebilirsiniz.
Ticaret Bakanlığı’nın Görevleri Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, ülkenin, günün koşullarına bağlı olarak yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerini yürütmek amacıyla kurulan bir bakanlıktır. Ticaret Bakanlığı ilk olarak 1920 yılında “İktisat Vekaleti” adıyla kurulmuştur. 1983 yılına kadar farklı bakanlıklar ile birleştirilerek hizmet sunan bakanlık günümüzde tek bakanlık olarak hizmetlerini gerçekleştirmektedir. Ticaret Bakanlığı görevleri arasında; ülkenin hem iç hem de dış ticaret hizmetlerinde ana hedef ve ticari politikaları belirlemek, belirlenen ticari politikaların yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak, böylece ticaret hacmi ile hedefleri uyumlu hale getirmek adına gerekli koordinasyonları sağlamak gibi maddeler yer almaktadır.
Ticaret Bakanlığı’nın ayrıca gümrük politikaları üzerinde de yetkileri bulunmaktadır. Bu yetkiler arasında öncelikli olarak gümrük politikalarının belirlenmesi, daha sonra bu politikaların uygulanması görevleri bulunmaktadır. Gümrük hizmetlerinde ilerleme; hizmetin hızı, verimliliği ve belirlenmiş şartlara uygun olarak yürütülmesi ile gerçekleştirilmektedir. Ticaret Bakanlığı’nın görevlerinden biri de Avrupa Birliği ile gerçekleşen ticaret ilişkilerini yürütme ve denetlemedir.
Ticaret Bakanlığı İletişim Kanalları Nelerdir?
Ticaret Bakanlığı; sanayi ve ticaret odaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ticaret borsaları ile Esnaf ve Sanatkarlar Birliği’nin çalışmalarını yakından takip etmektedir. Aynı zamanda kurulan şirket ve kooperatiflerin denetimi de bakanlığın yetkileri altında yer almaktadır. Ticaret Bakanlığı faaliyet ve yetki alanları ile ilgili detaylı bilgiye bakanlığın web sitesi üzerinden ulaşabilmeniz mümkündür. Ayrıca Ticaret Bakanlığı ihale, duyurular ve aklınıza takılan diğer konularla ilgili detaylı bilgi almak için bakanlığın iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Ticaret Bakanlığı iletişim kanalları arasında; 0312 449 10 00 no’lu telefon numarasını arama seçeneği yer almaktadır. Ayrıca ilgili konularla alakalı olarak; ALO 136 kaçakçılık ihbar, ALO 175 tüketici danışma hattı, teknik destek ve mevzuat bilgilendirmeleri için ise 444 8 482 no’lu telefonu arayabilirsiniz. Her türlü konu ve mağduriyetinizle ilgili olarak ise bakanlık şikayetlerinizi sayfamız üzerinden yayımlayabilirsiniz.