HGS Hakkında
Hızlı Geçiş Sistemi ya da bilinen kısa adı ile HGS, 17.09.2012 tarihinde yürürlüğe giren otoyol ücret toplama sistemi olarak bilinmektedir. Daha önceleri bu sistem, OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) ve KGS (Kartlı Geçiş Sistemi) olarak da bilinmekteydi. HGS, İzmir - Aydın Otoyolu, İzmir - Çeşme Otoyolu, Boğaz Köprüler,, Avrupa Otoyolu, Anadolu Otoyolu ve Niğde - Mersin - Şanlıurfa Otoyolları'nda geçerli olan bir geçiş sistemidir. HGS, PTT Genel Müdürlüğü tarafından aktif edilmiş olan bir sistem olmakla birlikte, ön yüklemeli olarak çalışır. HGS sistemine dahil olmak isteyen kullanıcılar, başvuru süreci akabinde birer HGS etiketi verilir ve bu etiketlere yetkili bankalar aracılığı ile diledikleri miktarda yükleme yaparak araçlarında bu etiketi kullanabilirler. HGS ile 1. sınıftan 6. sınıfa kadar pek çok farklı araç otoyollarda ücretli geçiş yapabilmektedir. Farklı araç sınıfları için belirlenmiş otoyol ücretleri ve yükleme bilgileri için detaylı bilgiye Karayolları İl Genel Müdürlüğü'nün sitesinden ulaşmak mümkündür.
HGS'ye Nasıl Başvuru Yapılır?
HGS başvurularınız için öncelikle size en yakın PTT'ye ya da banka şubesine gitmeniz gerekmektedir. PTT şubelerinden alacağınız HGS etiketleri için belirli bir miktar ücret ödemeniz gerekirken, halihazırda müşterisi olduğunuz bir bankaya gittiğinizde eğer açılmış bir mevduat hesabınız varsa herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. HGS almak için öncelikle aracınız üzerinde daha önceden tanımlı olan bir HGS etiketi olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu kontrol, e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. HGS kartınızı temin etmek için size en yakın PTT şubesine, Kara Yolları'nın otoban gişeleri yanında bulunan kendi şubelerine ya da müşterisi oldukları banka şubesine gidebilirsiniz. HGS kartı alabilmek için yanınızda bazı evrakların olması gerekmektedir. Bu evrakların başında TC kimlik numaranız ve HGS yaptırmak istediğiniz aracın ruhsatı yer alıyor. İlk HGS kartınızı aldığınızda sizden 5 TL kart alım ücreti tahsil edilecektir. HGS için bundan başka herhangi bir ücret ödemenize gerek olmayacaktır. Kartınıza yükleme yaptıkça onu geçerli olan otoban ve otoyollarda kullanmanız mümkündür. Aracınızda HGS olmadığı takdirde ilgili otoban tarifesi üzerinden, aracınızın sınıfına göre bir ceza alacağınızı da belirtmekte fayda var.
HGS Kullanıcı Şikayet & Yorumları
Bir HGS kullanıcısı olarak karşılaştığınız sorunları ya da hizmetten olan memnuniyet düzeyinizi bu sayfamız üzerinden değerlendirebilirsiniz. HGS bakiye sorgulama, HGS iptali veya HGS cezaları gibi farklı konularda gerçek kullanıcıların yorum ve geri bildirimlerini buradan okuyarak karşılaştığınız benzer sorulara çözüm arayabilirsiniz. Eğer son dönemde HGS kartınız ya da sistemi ile herhangi bir problem yaşadıysanız, tüm HGS şikayet ve yorumlarınızı bu Şikayetvar sayfası üzerinden dile getirebilirsiniz. HGS ile ilgili diğer soru ve sorunlarınız için ise Sıkça Sorulan Sorular alanını ziyaret etmeniz mümkün. Daha fazla bilgi için PTT ya da Karayolları Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitelerini inceleyebilirsiniz.